Thomas Buysens (1)

Samplekanon nodigt een jonge schrijver, dichter of kunstenaar uit om vier weken achter elkaar
een sample te brengen. 
De eerste sampler is Thomas Buysens. Hij debuteerde op Samplekanon
met ‘Suggesties van een onbestaand oeuvre’, 
hier te lezen. Zijn eerste bijdrage als sampler van dienst,
‘ik wit, de nacht zwart’, is hieronder te lezen.

ik wit, de nacht zwart

In mij is een onrust die laait als een brand. Elke avond na middernacht ga ik fietsen om me te luwen.
Dan word ik een helicopter. Ik blus mezelf uit.

Ik kruis overal taxi’s. Taxi’s en nachtelijke joggers. De joggers steken schuin de straten over, negeren de
verkeerslichten, trippelen als dieven door rode maantempels.

Ik vang een glimp op van een taxichauffeur die wacht tot het groen wordt. Het is een man met een
stierennek, een crewcut en marsepeinwit hoorapparaat. Hij brengt mensen naar huis, zelfs als het allemaal
niets meer uitmaakt. De stad verdwijnt achter gebruind glas. Zijn zetels ruiken naar amaretto, een digestief
voor de nacht.

Voor elke ongeschreven pagina hing ik een veter aan mijn fietsrek. Zo wordt mijn inspiratie vannacht aan
flarden gereten, de wapperende tenen van een kwal in open zee.

Ik heb niets geschreven vandaag. Dit is erg. Ik moet de tijd beter leren afbakenen. Wat ik achterlaat is één
grote steppe zonder gewassen.

Misschien is het internet een stal waar we in onze eigen tijdmodder ploeteren: elke klik een stompende
hoef in eigen stront.

Mocht elke nutteloze muisklik een steek van een breinaald zijn, dan kon de hele wereldbevolking dagelijks
een sjaal naar de maan en terug breien. Een kerstslinger tussen de sterren, nonchalant om de hals van ons
verkouden zonnestelsel geslagen, een oude zwarte weduwe nippend aan de warme melkweg.

Ik heb eens gelezen dat farao’s sliepen op kussens van steen en dat ze hun dromen opsloegen in
honingpotten. Loop ik niet dagelijks met mijn kop tegen steenharde feiten op, zie ik mijn dromen niet stuk
voor stuk buiten datum raken en vervallen?

Ik moet de tijd leren omheinen. Wat ik achterlaat is een verlaten bedrijfsparking met her en der een
verkalkt en verzakt verkeersbord. Mijn vijvers zijn troebel, mijn gedachten ondiep, mijn aarzel reëel. De
inspiratie manifesteert zich binnenin een fabrieksloods met bedompte glazen, klapwiekend naar een
mogelijke uitweg, een mogelijk aan scherven geslagen gat.

Aanvankelijk was ik naar de stad verhuisd omdat ik dacht dat de chaos er mijn eigen rusteloosheid zou
overstemmen. Zoals bij de tinnitus van Renée.

Renée kon enkel nog inslapen op death metal muziek, omdat ze een fluittoon in haar oren had die nooit
ophield. De dokters hadden haar zelfs in een titanium ruimtecapsule naar de bodem van een diep zwembad
laten afzakken, in de hoop dat haar trommelvliezen zouden dichtklappen. Dat was mislukt. Renée had later
nog kersenpitten in haar oorholtes ingebracht, hoewel ze wist dat het tuten van binnenin haar hoofd kwam
en niet van buitenaf. Ook dat was mislukt. Na een paar maand groeide er tot haar verbazing wel een
kiempje uit haar rechteroor (de pit in haar linkeroor had geen wortel geschoten).

Misschien was het de dood die in Renée had kiem geschoten.

Ik ken ook iemand die nooit buiten de schaduwen van gebouwen om fietst. Als het moet rijdt hij hele
blokken om. Hele kilometers. Hij beweegt zich in parallellogrammen van duisternis.

Ik ben geen vampier, maar dit is zijn reflectie die rijdt, en straks weer zal schaken met mijn slaap tot de
ochtend valt: ik wit, de nacht zwart.

Thomas Buysens (1987) is taaltechnoloog, saxofonist en schrijver van tekstflarden. Samen met Ulrike Maes, de wolvengodin van de Antwerpse underground, schreef hij evenwel onlangs in één seizoen Roedelliefde, een raamvertelling met schaapswollen gordijnen. De jonge schrijver woont inmiddels bijna drie jaar in Milaan, waar hij jobhopt als een mus op de dakgoot van het neoliberalisme. ‘Suggesties van een onbestaand oeuvre’, zijn debuut, werd gepubliceerd op Samplekanon. Een opvallend werk in dat onbestaande oeuvre is de steampunknovelle Robotzweet (2013). De komende vier weken is Thomas Buysens de sampler van dienst.

Comments


Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/vhosts/samplekanon.com/httpdocs/wp-includes/class-wp-query.php on line 3323

Benjamin De Roover

 

Lees verder

Michael Tedja

Maan   Mijn broer is zijn zaad kwijt omdat drugs de maag voedde van zijn stervende zus. Ik ben gestopt met het zweverige werk. Ooit had ik op een postkantoor gewerkt. Ik kon niets zien door die ouderwetse bril. Een universeel koortsmens betrok een vorm. Ik werkte er voor een broodmes en een scalpel. De […]

Lees verder

Arno Van Vlierberghe

Ex-Daemon   Hier staan we dan. Het einde helder, grotesk in zicht. Het krult zich snurkend tot een goed klinkend gedicht. Mooie holle woorden waar iedereen van houdt. Het romantiseren van de dood is een giftig iets. De dood van een fruitvlieg is niet tragisch, is hopeloos. Het beeld van de in witbier verdronken fruitvlieg […]

Lees verder

Anne Becking

Lees verder

Robin Ramael

het halting probleem   alles mengt met elkaar maar heel traag – marwin vos   het weer moet een vergissing zijn. zwerend in de bomen spuwen reigers braaf hun nesten aan elkaar, niemand had de bloesems wat dan ook gevraagd maar kijk, toch staan ze daar, geil en klaargemaakt, bestuurd door een zon die niet […]

Lees verder

Maja Solar

Vertaling: Emma Kosanović   Wanneer alles een luxe is vandaag heb ik tien euro verloren zevenenvijftig appels door honderdtweeënveertig enthousiaste stappen en toen viel ik flauw uit angst voor armoede ik heb een map over al het onrecht in de wereld gemaakt van haren die zich op een tapijt ophopen ik schudde de tweelingkussens op ’s […]

Lees verder

Obe Alkema

JUST THE TIP Soms jouw eigendom. De dichter schept in navolging van het beleid. Red deze zielige zeehond liever niet. Ik hang van je af, doordat je van mij afhangt. Dat leerden we niet op de leerschool. Tegenslag leerde ik omarmen. Tegenslag is mijn leermeester. In scherven valt het maanlicht. Ik bind het koord. Pirateske […]

Lees verder

Veva Leye

Lees verder

Samplekanon feat. Babelsprech International: 23 november in Rotterdam

Als afsluiting van vijf jaar Babelsprech International vindt op verschillende podia in Europa tegelijkertijd een poëzieavond plaats. Samplekanon viert vijf jaar Babelsprech International in Leeszaal Rotterdam West met optredens van zes geweldige dichters: Dean Bowen Asha Karami Obe Alkema Sayonara Stutgard Benjamin De Roover Linda Carolien Veldman Locatie: Leeszaal Rotterdam West Aanvang: 19:00 Toegang: gratis […]

Lees verder

Maxime Garcia Diaz

hou op met in de honger wonen   slowly heating sweetened milk to create a substance similar to caramel. Het lichaam begint te kloppen misselijk zoals een carcinogeen hart klopt of zoals        Het holt zichzelf uit. Het vult zichzelf traag met zwellende rook en je voelt je als een kale boomtak reiken om een wolk, […]

Lees verder