Tom Van de Voorde

Het windgat

In een boekje, uitgegeven door de Chinese schrijversbond en het Goethe-Institut in
Beijing, valt mijn oog op een tweetalig onderschrift. De foto zelf laat een door de
zon
verlicht eikenblad zien in een voor de rest donker bos. Fotograaf is de Duitse
dichter
Dieter M. Gräf. ‘Licht’ heet de foto en aldus ook het onderschrift. Op zich niet 
zo
verwonderlijk, zij het dat het Chinese karakter voor licht me aan een kruiwagen
doet
denken. Eigenlijk lijkt het meer op een tuintafel met een kromme poot. Op het
terras
bij mijn ouders stond zo’n tuintafel. Omdat ze altijd wiebelde, viel mijn vader 
zijn
drankje een paar keer om, waarop mijn moeder besloot de tuintafel in het gras
te
zetten. Voortaan deed ze dienst als sokkel voor haar vetplantjesverzameling.

Misschien doet het Chinese karakter me aan een kruiwagen denken, omdat de 
kromme poot evengoed een wielvork zou kunnen zijn. Ik kan niet naar eikenbladeren
kijken, zonder aan kruiwagens te denken. Mijn jeugd was één grote kruiwagen. 
Elk
jaar bij het begin van de winter trachtte mijn vader zijn
melancholie te bestrijden door
zijn gazon bladvrij te maken. Een klotewerkje waar
zijn twee oudste zoons voor
mochten opdraven. De ene reed rond met de kruiwagen;
de andere mocht hem vullen
met bladeren die wekenlang nat en samengekoekt op het
gazon hadden gelegen.
Nog steeds heb ik een hekel aan alles wat nat en samengekoekt is
. Tijdens de herfst hopen
de bladeren samen voor mijn deur en blijven daar wekenlang liggen. 
Het leidt soms
tot verkeershinder en in mijn geval tot compulsieve ergernis. Ik veeg ze
dan uiteen
of verleg ze op één grote hoop in het midden van de straat. Vervolgens kijk
ik toe hoe
auto’s – opgeschrikt door wat er op hen af lijkt te komen – bruusk vertragen om dan

in volle vaart de hoop kapot te rijden. Het bezorgt me een licht euforisch gevoel om
de uiteengereten bladeren te zien opvliegen, iets wat ik ook
herken bij de mensen van
de groendienst die tegenwoordig gewapend zijn met
bladblazers. Ze blazen er de
samengekoekte bladeren mee uit elkaar om ze op nieuwe
hoopjes te leggen, in
afwachting van collega’s die een half uur later met een
bladzuigerwagentje langs
komen. In mijn jeugd bestonden die bladblazers niet,
laat staan die
bladzuigerwagentjes. Op herfstige zondagmiddagen moest ik de bladeren
ruimen van
de grote eik in het midden van de tuin met een hark en handschoenen die
na een paar
minuten nat waren. Zonder handschoenen werken was geen optie, want
dan lagen op
het eind van de middag je handen open van al die puntige bladsteeltjes.
De
bladblazers die ze nu gebruiken doen me wat denken aan automatische geweren,

bazooka’s en ander kinderlijk wapenspul waarmee ik in mijn jeugd heb gespeeld. Om
indruk te maken op je vrienden moest je ze met één hand kunnen vasthouden, waarna
je als een dolle schutter in een draai van 360 graden iedereen rond je neerknalde
terwijl je speeksel
spuwende lippen allerlei pwangpwanggeluiden maakten. De
mannen van de
groendienst houden hun bladblazer ook met één hand vast. Misschien
is voor de
groendienst werken wel een dolle vorm van schuttertje spelen. Zelf speelde
ik vooral
indiaantje, mijn broer cowboy, behalve die keer dat ik een speelgoedpistool
naar zijn hoofd slingerde in een boze poging om van rol te wisselen en mijn moeder
voor het eerst luidop riep wat ze al een paar jaar moet gedacht hebben. Ik denk vaak
terug aan dat speelgoedpistool als ik mijn broer zie. Vlak boven zijn linkerwenkbrauw
zit
een lelijk litteken, van het soort dat vrouwen niet opwindend vinden. Ik heb niets
met dat
litteken te maken, maar ik kan nu eenmaal geen littekens zien, zonder te
denken
aan speelgoedpistolen, kruiwagens, natte handschoenen, mijn broer en nu ook
aan het
Chinese karakter voor licht, dat eigenlijk op een tuintafel lijkt, maar voor mij
toch
vooral herinnert aan het begin van de winter, toen mijn vader zijn melancholie
wou
verlichten door ons de bladeren in de tuin te laten ruimen.
 

Tom Van de Voorde is dichter, essayist en vertaler. Hij debuteerde in 2008 bij het Gentse Poeziecentrum met de dichtbundel Vliesgevels filter, waarvoor hij werd genomineerd voor de Buddinghprijs. In 2013 verscheen  zijn tweede dichtbundel Liefde en aarde . De bundel werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en bekroond met de driejaarlijkse prijs voor letterkunde van de provincie Oost-Vlaanderen. Zijn gedichten zijn vertaald in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Kroatisch, Slovaaks, Sloveens en Zweeds. Zelf vertaalde hij poëzie van de Amerikaanse dichters Wallace Stevens en Michael Palmer en schreef hij essays over folk muziek, Amerikaanse marxisten, Madonna, de eeuwige jeugd en Californië. Hij werkt als literatuurprogrammator bij Bozar, het Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel. 

Comments

One thought on “Tom Van de Voorde

Comments are closed.

Asha Karami

kapitalisme zorgt voor de achteruitgang van zaadkwaliteit   maar of dat erg is een pathologisch plot ligt om mij heen je verminkte oog wacht neem een slok grijze snor in rolstoel je vat kou zo ik zuig aan je knieholten gebleekt diertje van me hey lieverd je bent gewoon een vraag en ik wil dat […]

Lees verder

Flora Woudstra

Ik wikkel jassen en stola’s van drie generaties vrouwen om mij heen en beweeg door placebo-winters tot ze uiteenvallen. Sporen van erfelijke waanzin      lekken uit de wijde mouwen. Mijn moeders vingers stikken de gesleten stof maken een duik in de gevlochten mand op zoek naar garen stevig genoeg om de doden naar hier […]

Lees verder

Nguyễn Thị Mai

ik ben een maatschappelijk probleem    in 2018 wil ik een gemene chili peperplant groeien zodat ik jullie allemaal kan vergiftigen afbreken en doen herleven als schimmel dit is een vorm van wereldpolitiek ik heb al een tijdje niet geslapen slenter door de stad en staar naar mijn mobiel liefste, de dagen zijn lang zonder […]

Lees verder

Lokienprijs voor Samplekanon

De Lokienprijs 2018 is toegekend aan Samplekanon. Deze prijs, ter waarde van € 5000, is ingesteld door de Sybren Polet Stichting om het schrijven van vooruitstrevende, onconventionele en experimentele teksten te bevorderen. De jury, bestaande uit Jos Joosten, Bart Vervaeck en Marieke Winkler, deelde de volgende overwegingen met ons:  Dit literaire online-tijdschrift, dat in 2012 […]

Lees verder

Fiep van Bodegom

Het eiland van de pijnbomen en later ook de jeugd   We kwamen uit alle windstreken. Donkere kinderen met lange, dunne schenen, kinderen zo bleek dat je geen lijnen kon onderscheiden, slechts hun omtrek. Kinderen uit warme, koude en gematigde klimaten. We waren met onze onderwijzers naar het eiland gekomen en werden ieder in onze […]

Lees verder

Maurits de Bruijn

er zijn mensen die het woord er niet mooi vinden en zeggen dat je het altijd weg kunt laten door mijn straat liep een kameel daarop een bruidegom tussen zijn benen witte rozen nooit had ik iemand gezien die zo af was ik zat met Iers bier op tafel in een café waar we als […]

Lees verder

Maartje Smits

                                                                  Maartje Smits (1986) is dichter, detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent. Ze studeerde Beeld & […]

Lees verder

Linda Carolien Veldman

    Linda Carolien Veldman (1989) studeerde Filosofie en Cultural Analysis in Amsterdam en Berlijn en schrijft poëzie, vaak in meerdere talen. Afgelopen zomer ging ze als dichter met deBuren naar Parijs, sindsdien staat ze met enige regelmaat op het podium om haar gedichten voor te dragen. De eerste tekst kwam tot stand in het […]

Lees verder

Nils Chr. Moe-Repstad

6e vergiftiging   Na het feest, lieveling: ‘als je bij mij blijft staan, zul je horen dat vogelzang altijd al ritueel was’ wie van gezang houdt, houdt van het schrift als een oeroud ritueel ik ben het hallucinerende drijven naar dat wat nog niet giftig is een droevigheid van water en zware metalen onder het duistere, […]

Lees verder

Roemer lezen 2

wij activeren beelden wij houden onze archieven vloeibaar door te bewegen we roepen schaduwen op die onzichtbaar blijven nemen luxe waren om nooit te vergeten we zoeken iets dat altijd blijft een zee achtervolgers, mijn onderduik wij activeren beelden tijdens de reis wij activeren wonden, leggen scherven uit, zoeken woorden erbij, we kijken de toestand […]

Lees verder