Feestsample: Anna van Leeuwen

De kerstelf

De onbekende pakte mijn moeders beide handen en hij stamelde haar naam. Mijn moeder en ik ploeterden in de buitenbocht van de schaatsbaan, mijn vader was van de binnenbocht, waar de mannen in glimmende strakke pakjes pootje-over deden. Maar hij was er dit keer niet bij. Deze man was overdwars uit de binnenbocht aan komen zwieren en nam nu mijn moeder mee. Voorgoed, dacht ik. Een vriend van vroeger, zei ze later. O ja, dat kan ook, zei ik.

Mijn ouders hebben vrienden, mannen en vrouwen. Dat kan, ik denk er al bijna niks meer van. Bijna.

Een paar maanden geleden heeft mijn vader een nieuwe vriendin gemaakt. Op een congres in Palermo. Vaders, congressen en vriendinnen zijn een redelijk giftige combinatie. Dat leer je in boeken, tv-series, films en in de laatste klas van de middelbare school leerde ik het van dichtbij. Niet alleen had de vader van een vriend op een congres een minnares gescoord, hij had dit bij thuiskomst na een paar glazen cognac (dit bedenk ik niet) bovendien vol trots aan zijn zoon verteld. Hij had er over opgeschept in de hoop hiermee het respect van zijn zoon te herwinnen. Ik geloof niet dat het is gelukt.

Mijn vader schepte over zijn verovering niet op tegen mijn broer, maar vertelde aan iedereen die het wilde horen hoe gezellig het was geweest met de Amerikaanse Betty in Palermo, hoe het klikte en hoe vertrouwd het was. Een nieuwe vriendin, we denken er niks van, we zijn bijna blij voor hem.

Tot hij me gisteren haar e-mail doorstuurde. Er zit een link bij en hij kan hem niet openen. Een link naar iets waarvan hij ‘niet wist dat het bestond’, schrijft hij.

Ik klik op de link, een pagina opent. ‘ElfYourself’ staat bovenaan. Daaronder zie ik twee poppetjes, twee kerstelfen. De linker heeft als hoofd rond uitgeknipt het gezicht van een vrouw van een zekere leeftijd. Ze kijkt neutraal, zoals je op een paspoortfoto moet kijken. Vrouwen van een zekere leeftijd lijken op boze mannen als ze neutraal kijken. Deze vrouw ook. Bovenop dit boze elfengezicht een groene puntmuts. Onder haar groene pakjes draagt ze rood-wit gestreepte kousen. Naast haar, in het met een minimaal aantal pixels tot stand gebrachte sneeuwlandschap staat een identiek geklede kerstelf met een poezenhoofd. En dit is nog niet alles, want deze alleenstaande kerstelfvrouw van een zekere leeftijd met een kerstelfkat aan haar zijde, gaat dansen.

Ik kijk met een frons naar mijn beeldscherm. Een nietszeggend synthesizerkerstdeuntje schalt uit mijn computer. Ik klik op ‘Play again’. En nog eens. Ik probeer er niks van te denken. Ik ben getuige van de dans van een kerstelfvrouw en kerstelfkat, voor mijn vader bedoeld. Een intiem onderonsje, of zou ze het aan al haar vrienden een collega’s sturen? De e-mail is zelfs ook ondertekend met de naam van haar kat, Betty & Pookie en erbij staat ‘We got elfed’. Zouden ze dit e-mailadres delen, de kat en het baasje?

Nadat ik de vierde keer heb geklikt op ‘Play again’, haat ik haar. Pure provocatie. Hoe ze die in koddig witte handschoentjes gestoken handjes beweegt, hoe ze met haar elfenheupjes draait! ElfYourself lees ik als een scheldwoord nu. Ik denk er alles van. En meer.
Ik heb mijn vader nog niet geantwoord, maar ik weet ik al wat ik ga schrijven.

Dat het spam is, de e-mail, dat mijn vader beter niet op de link kan klikken, dat het een virus is, dat hij dit e-mailadres beter kan blokkeren, dat ik daar wel bij kan helpen.

Dan maar een vriendin minder. Al bedoelde ze er vast niks mee. Bijna niks.


Anna van Leeuwen (1982) is web- en eindredacteur van kunsttijdschrift Kunstbeeld en redacteur vanhard//hoofd. Na haar studie Wijsbegeerte schreef ze over hedendaagse kunst voor o.m. Tubelight, de Volkskrant en Liefde in de stad. Op hard//hoofd schreef en schrijft ze verhalen naar aanleiding van contactadvertenties en oproepen in de Albert Heijn. Zie ook: www.annavanleeuwen.nl

Comments

One thought on “Feestsample: Anna van Leeuwen

Comments are closed.


Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/vhosts/samplekanon.com/httpdocs/wp-includes/class-wp-query.php on line 3149

Asha Karami

kapitalisme zorgt voor de achteruitgang van zaadkwaliteit   maar of dat erg is een pathologisch plot ligt om mij heen je verminkte oog wacht neem een slok grijze snor in rolstoel je vat kou zo ik zuig aan je knieholten gebleekt diertje van me hey lieverd je bent gewoon een vraag en ik wil dat […]

Lees verder

Flora Woudstra

Ik wikkel jassen en stola’s van drie generaties vrouwen om mij heen en beweeg door placebo-winters tot ze uiteenvallen. Sporen van erfelijke waanzin      lekken uit de wijde mouwen. Mijn moeders vingers stikken de gesleten stof maken een duik in de gevlochten mand op zoek naar garen stevig genoeg om de doden naar hier […]

Lees verder

Nguyễn Thị Mai

ik ben een maatschappelijk probleem    in 2018 wil ik een gemene chili peperplant groeien zodat ik jullie allemaal kan vergiftigen afbreken en doen herleven als schimmel dit is een vorm van wereldpolitiek ik heb al een tijdje niet geslapen slenter door de stad en staar naar mijn mobiel liefste, de dagen zijn lang zonder […]

Lees verder

Lokienprijs voor Samplekanon

De Lokienprijs 2018 is toegekend aan Samplekanon. Deze prijs, ter waarde van € 5000, is ingesteld door de Sybren Polet Stichting om het schrijven van vooruitstrevende, onconventionele en experimentele teksten te bevorderen. De jury, bestaande uit Jos Joosten, Bart Vervaeck en Marieke Winkler, deelde de volgende overwegingen met ons:  Dit literaire online-tijdschrift, dat in 2012 […]

Lees verder

Fiep van Bodegom

Het eiland van de pijnbomen en later ook de jeugd   We kwamen uit alle windstreken. Donkere kinderen met lange, dunne schenen, kinderen zo bleek dat je geen lijnen kon onderscheiden, slechts hun omtrek. Kinderen uit warme, koude en gematigde klimaten. We waren met onze onderwijzers naar het eiland gekomen en werden ieder in onze […]

Lees verder

Maurits de Bruijn

er zijn mensen die het woord er niet mooi vinden en zeggen dat je het altijd weg kunt laten door mijn straat liep een kameel daarop een bruidegom tussen zijn benen witte rozen nooit had ik iemand gezien die zo af was ik zat met Iers bier op tafel in een café waar we als […]

Lees verder

Maartje Smits

                                                                  Maartje Smits (1986) is dichter, detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent. Ze studeerde Beeld & […]

Lees verder

Linda Carolien Veldman

    Linda Carolien Veldman (1989) studeerde Filosofie en Cultural Analysis in Amsterdam en Berlijn en schrijft poëzie, vaak in meerdere talen. Afgelopen zomer ging ze als dichter met deBuren naar Parijs, sindsdien staat ze met enige regelmaat op het podium om haar gedichten voor te dragen. De eerste tekst kwam tot stand in het […]

Lees verder

Nils Chr. Moe-Repstad

6e vergiftiging   Na het feest, lieveling: ‘als je bij mij blijft staan, zul je horen dat vogelzang altijd al ritueel was’ wie van gezang houdt, houdt van het schrift als een oeroud ritueel ik ben het hallucinerende drijven naar dat wat nog niet giftig is een droevigheid van water en zware metalen onder het duistere, […]

Lees verder

Roemer lezen 2

wij activeren beelden wij houden onze archieven vloeibaar door te bewegen we roepen schaduwen op die onzichtbaar blijven nemen luxe waren om nooit te vergeten we zoeken iets dat altijd blijft een zee achtervolgers, mijn onderduik wij activeren beelden tijdens de reis wij activeren wonden, leggen scherven uit, zoeken woorden erbij, we kijken de toestand […]

Lees verder