Feestsample (3): Anna van Leeuwen

In het #reine komen

Vorige week hoorde ik over de man die stiekem biechtte, als kind. Hij werd opgevoed door atheïsten,
maar zat op een katholieke school. Iedere week moest hij stiekem biechten, want iedere week was hij niet
naar de kerk geweest. Iedere week liep hij de kans om in de hel te komen.

Iedere week gezondigd, iedere week gebiecht. Hij en het geloof stonden quitte.
Deze maand zondigen we veelvuldig. Of we nou gelovig zijn of niet. We hebben vertrouwen in het nieuwe
jaar, de schone lei, de frisse moed. Mijn goede voornemens zijn me zo bekend dat ik ze niet eens meer op
hoef te schrijven zoals vroeger. Ik ken ze uit mijn hoofd, ze lopen mijn deur plat deze eerste weken van
januari. En ik zeg: “Kom maar binnen zonder kloppen, jullie kennen de weg. Jammer dat ik jullie al zo’n tijd
niet heb gezien, maar het was me dan ook het jaartje wel. Let niet op de rommel, ga gerust ergens zitten.
En blijf zo lang ik jullie te eten geef. Blijf tot ik jullie vergeet.”

Soms kom ik na een half jaar zo’n lijk genaamd ‘Elke avond meteen de afwas doen’ tegen in het
gootsteenkastje. Dat ziet er dan wel wat onaangenaam uit, stinkt ook wel zo midden in de zomer. Maar
deze eerste week van januari is het kadaver aardig opgeknapt, moet ik zeggen.

We biechten ook graag. We biechten op twitter. Terwijl Facebook het sociale medium is voor de foto’s
waarop je gehuld in bikini gezeten op een olifant uit een kokosnoot drinkt, is twitter de plek waar we
klagen. Ook over onszelf. Via twitter willen we de wereld laten weten dat ook onze poep stinkt, dat
ook onze trein niet rijdt, ook onze koffie op is. Dit opscheppen versus klagen zal iets met een visueel
medium versus een schriftelijk medium te maken hebben. ‘Ik zit nu in bikini op een olifant uit een
kokosnoot te drinken’ is weinig retweetable, al zullen al die ‘vrienden’ op Facebook die het je zo gunnen
(want dat doen we, alle 689) het vast hartstikke leuk vinden. Voor een populaire tweet kun je beter
van dat beest afdonderen en dat ‘ie dan over je heen schijt. Of je raakt die olifant kwijt en je vraagt aan
@caricevanhouten of ze dat please wil retweeten en dan gaan al haar tweehonderdduizendplus volgers
die olifant helpen zoeken. Of ze denken gewoon: “Haha, sukkel.” Zoals ik (zoals ik dat denk, niet zoals ik
sukkel).

De afgelopen dagen heb ik moeten lezen dat de ene helft van mijn twitterfeed zich stoort aan de dikke
mensen in de sportschool terwijl de andere helft (de onwaarschijnlijk dikke mensen, me dunkt) opbiecht
toch niet naar de sportschool te gaan, ondanks het goede voornemen. Twitter is leedvermaak.
Maar dat niet alleen. Er is namelijk iets veranderd.

Er is een nieuw goed voornemen mijn huis binnengedrongen. Hij moet met de rest zijn meegelopen,
onopvallend, een party basher. Eerst viel hij, onwennig ronddolend bij de salontafel, niet echt op tussen
alle anderen. Tot hij ’s ochtends vroeg aan mijn bed stond. Tot hij in de trein naast me ging zitten. Tot
hij zachtjes in mijn hand kneep terwijl ik een loeimooie hipstamatic-foto van mijn nieuwe schoenen op
Facebook wilde plaatsen. Tot hij me in mijn gezicht sloeg vlak voordat ik op twitter wilde schrijven dat ik
met mijn nieuwe schoenen in de poep ben gaan staan #altijdwat. Hij heet ‘Minder sociale media’, vertelde
hij me net. Hij is tegen opscheppen én tegen klagen. Tegen jaloezie én leedvermaak. Hij gaat me een hoop
tijd besparen, zegt ‘ie.

Ik hoop dat hij snel oprot, maar hij lijkt redelijk vitaal. Misschien omdat hij nieuw is? Vanochtend kwam ik
erachter dat voornemen ‘Iets in mijn haar doen’ zich in de wc had verzopen, dat voornemen ‘Je niet meer
storen aan rotjongens’ zich van het balkon had gestort.

Maar hij is er nog. De hele tijd. Ook nu.

En daarmee hebben wij een probleem, jij en ik. Ik zou namelijk niet weten hoe ik moet stoppen met
schrijven tenzij ik een uitstapje maak naar die demonische sociale media.

Misschien moest ik maar eens beginnen met roken.

 

Anna van Leeuwen (1982) is web- en eindredacteur van kunsttijdschrift Kunstbeeld en redacteur vanhard//hoofd. Na haar studie Wijsbegeerte schreef ze over hedendaagse kunst voor o.m. Tubelight, de Volkskrant en Liefde in de stad. Op hard//hoofd schreef en schrijft ze verhalen naar aanleiding van contactadvertenties en oproepen in de Albert Heijn. Zie ook: www.annavanleeuwen.nl

Comments


Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/vhosts/samplekanon.com/httpdocs/wp-includes/class-wp-query.php on line 3149

Asha Karami

kapitalisme zorgt voor de achteruitgang van zaadkwaliteit   maar of dat erg is een pathologisch plot ligt om mij heen je verminkte oog wacht neem een slok grijze snor in rolstoel je vat kou zo ik zuig aan je knieholten gebleekt diertje van me hey lieverd je bent gewoon een vraag en ik wil dat […]

Lees verder

Flora Woudstra

Ik wikkel jassen en stola’s van drie generaties vrouwen om mij heen en beweeg door placebo-winters tot ze uiteenvallen. Sporen van erfelijke waanzin      lekken uit de wijde mouwen. Mijn moeders vingers stikken de gesleten stof maken een duik in de gevlochten mand op zoek naar garen stevig genoeg om de doden naar hier […]

Lees verder

Nguyễn Thị Mai

ik ben een maatschappelijk probleem    in 2018 wil ik een gemene chili peperplant groeien zodat ik jullie allemaal kan vergiftigen afbreken en doen herleven als schimmel dit is een vorm van wereldpolitiek ik heb al een tijdje niet geslapen slenter door de stad en staar naar mijn mobiel liefste, de dagen zijn lang zonder […]

Lees verder

Lokienprijs voor Samplekanon

De Lokienprijs 2018 is toegekend aan Samplekanon. Deze prijs, ter waarde van € 5000, is ingesteld door de Sybren Polet Stichting om het schrijven van vooruitstrevende, onconventionele en experimentele teksten te bevorderen. De jury, bestaande uit Jos Joosten, Bart Vervaeck en Marieke Winkler, deelde de volgende overwegingen met ons:  Dit literaire online-tijdschrift, dat in 2012 […]

Lees verder

Fiep van Bodegom

Het eiland van de pijnbomen en later ook de jeugd   We kwamen uit alle windstreken. Donkere kinderen met lange, dunne schenen, kinderen zo bleek dat je geen lijnen kon onderscheiden, slechts hun omtrek. Kinderen uit warme, koude en gematigde klimaten. We waren met onze onderwijzers naar het eiland gekomen en werden ieder in onze […]

Lees verder

Maurits de Bruijn

er zijn mensen die het woord er niet mooi vinden en zeggen dat je het altijd weg kunt laten door mijn straat liep een kameel daarop een bruidegom tussen zijn benen witte rozen nooit had ik iemand gezien die zo af was ik zat met Iers bier op tafel in een café waar we als […]

Lees verder

Maartje Smits

                                                                  Maartje Smits (1986) is dichter, detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent. Ze studeerde Beeld & […]

Lees verder

Linda Carolien Veldman

    Linda Carolien Veldman (1989) studeerde Filosofie en Cultural Analysis in Amsterdam en Berlijn en schrijft poëzie, vaak in meerdere talen. Afgelopen zomer ging ze als dichter met deBuren naar Parijs, sindsdien staat ze met enige regelmaat op het podium om haar gedichten voor te dragen. De eerste tekst kwam tot stand in het […]

Lees verder

Nils Chr. Moe-Repstad

6e vergiftiging   Na het feest, lieveling: ‘als je bij mij blijft staan, zul je horen dat vogelzang altijd al ritueel was’ wie van gezang houdt, houdt van het schrift als een oeroud ritueel ik ben het hallucinerende drijven naar dat wat nog niet giftig is een droevigheid van water en zware metalen onder het duistere, […]

Lees verder

Roemer lezen 2

wij activeren beelden wij houden onze archieven vloeibaar door te bewegen we roepen schaduwen op die onzichtbaar blijven nemen luxe waren om nooit te vergeten we zoeken iets dat altijd blijft een zee achtervolgers, mijn onderduik wij activeren beelden tijdens de reis wij activeren wonden, leggen scherven uit, zoeken woorden erbij, we kijken de toestand […]

Lees verder